De Leeuwenrots in Sri Lanka

leeuwenrots Sri lanka

De leeuwenrots ligt in het midden van de archeologische plaats Sigiriya. Een enorme rots, die zo gehakt is dat de wanden vrijwel loodrecht naar boven lopen. De rots in waarschijnlijk ontstaan toen koning Kassapa in het jaar 477 opdracht gaf tot bouw. Hij was namelijk bang dat hij aangevallen zou worden en bovenop de rots zou hij veilig zitten. Hij zou ook een paleis gebouwd hebben bij de rots. De laatste jaren betwisten enkele archeologen dit verhaal echter. Zei zeggen dat het een klooster en godsdienstige plaats geweest zou zijn.

De Cobra grot, tuinen, het museum en een fietstocht

Op de weg naar beneden zal je bordjes tegenkomen die je verwijzen naar de Cobra Hood Cave. Dit is een overhangende grot, die zich vergelijkt met de kraag van een cobra. Op weg naar deze grot is het zeker waard een oog te houden op de bomentoppen, omdat je hier grote spelende apen achter elkaar kan zien jagen. Eenmaal bij de grot aangekomen ben je al vrij laag en het is dan na een korte tussenstop ook niet meer lang tot de tuinen. Dit is het moment om even uit te rusten en te relaxen in de prachtige tuinen. Nadat je tot rust gekomen bent kan je nog naar het museum toe, wat informatief en interessant is. Als je nu nog energie over hebt zou het leuk kunnen zijn om de omgeving nog te verkennen met een fiets of scooter. Het bos rond de leeuwenrots is werkelijk prachtig en zit vol met dieren. Zo kun je zomaar olifanten, talloze apen en vele soorten vogels tegenkomen op een fietstochtje. Een goede plek om zo’n ritje te starten is bij Pidurangala Rock, dat ongeveer 1 kilometer ten noorden van de leeuwenrots ligt.

Het beklimmen van de leeuwenrots

De leeuwenrots beklimmen is geen makkie, maar het is goed te doen. Het is vergelijkbaar met de Eiffeltoren, qua zwaarte. Zorg dat je genoeg water meeneemt, het kan namelijk erg warm zijn, vooral op de top, waar geen water verkocht wordt. Het is dan ook het beste om de leeuwenrots zo vroeg mogelijk te beklimmen, als het nog wat koeler is. Eenmaal een kaartje gekocht kan je naar de ingang lopen, over het pad van de kaartverkoop naar de ingang zal je al kunnen genieten van tientallen aapjes die in de bomen hangen. Zodra je door de ingang bent zul je in de tuinen terecht komen. Deze tuinen zijn prachtig, met veel water, iets dichter bij de rots verandert de tuin meer in een stenen tuin. Nu kan de klim echt beginnen. De eerste trappen zijn van steen, neem af en toe even de tijd om stil te staan om naar het uitzicht te kijken, dit is al snel heel mooi. Halverwege naar de top zul je een kleine spiraaltrap op moeten. Aan de bovenkant van deze trap zul je een grotje vinden met prachtige fresco grot schilderingen, het is niet precies bekend hoe oud deze schilderingen zijn. Hierna gaan de trappen verder omhoog naar de top van de leeuwenrots. Een stukje verderop gaat het pad ineens stijl omhoog, aan weerszijden van het pad staan twee enorme poten, uit rots gehakt. Hier heeft ooit een complete leeuw opgestaan, het laatste stuk naar de top liep je dan ook de bek van de leeuw in. Hier begint het laatste stukje naar de top. Eenmaal op de top aangekomen is het uitzicht adembenemend. Afhankelijk van het jaargetijde is de top van de Leeuwenrots heel groen, of juist wat zanderig in het droge seizoen. Het uitzicht is spectaculair en je kan dan ook enorm ver kijken. Zo zie je jungle, grote meren en andere rotspartijen. Op de rots zelf kan je ook nog even kijken naar het grote waterreservoir, wat lijkt op een zwembad. Ook staat er nog een bankje, wat vroeger de troon van de koning is geweest.